Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 03:41 - Отровните родители. Защо трябва да обърнем поглед към миналото?
Автор: suzane Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 1689 Коментари: 0 Гласове:
6



Сюзън Форурд & Крейг Бъг

Отровните родители. Увод 2ра част
Защо трябва да обърнем поглед към миналото?

Гордън не е изолиран случай. В осемнадесетгодишната си частна и болнична практика на терапевт съм виждала множество пациенти със смачкано самочувствие, които в детството си редовно са били бити, критикувани, обременявани с чувството за вина, насилвани сексуално, вменявани са им били прекалено много отговорности или са били прекалено силно закриляни. Подобно на Гордън, малцина правят връзка между настоящите си проблеми и своите родители. Това емоционално сляпо петно е много често срещано явление. Хората просто не забелязват, че отношението на родителите оказва значително влияние върху живота им.
Терапевтичните методики, които се основават най-вече на преживяванията в ранното детство, преминаха от тогава, към "тук и сега". според мен този метод се наложи, защото пациентите не приемат огромните разходи на време и пари, съпоставяни нерядко с нищожните резултати, постигани с традиционните терапии.
Аз наистина вярвам в краткосрочната терапия, която се фокусира върху промяната на разрушителните поведенчески модели. Опитът обаче ме е научил, че тя не е достатъчна, за да излекува симптомите. За целта трябва да се стигне до източника на тези симптоми. Терапията е най-ефикасна, когато действа в две насоки: промяна на самоунищожителното поведение и откъсване от травмите на миналото.
Гордън трябваше да научи да контролира гнева си, но за да бъде промяната постоянна и устойчива на стреса, той трябваше да се върне назад и да се справи с болката от детството.

Родителите ни са посели у нас емоционални семена, които порастват заедно с нас.
В някои семейства това са семената на любовта и , уважението и независимостта. Но в много други - това са семената на страха, принуждението и вината.
Ако принадлежите към втората група, то тази книга е за вас.


След като сте пораснали, от тези семена са поникнали невидими плевели, които са се вплели в живота ви по начин, който дори не си представяте. Техните ластари изпиваат жизнените сокове на отношенията ви с хората, на вашата кариера, на семейния ви живот и несъмнено подриват устоите на самоувереността и уважението ви.
Аз ще ви помогна да откриете тези плевели и да ги изкорените.


Тагове:   миналото,


Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: suzane
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 41313
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930