Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2010 01:48 - Освобождаване от наследството
Автор: suzane Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2000 Коментари: 1 Гласове:
4



    Освобождаване от наследството на „отровните” родители

 

    Ако вие сте пораснало  дете на „отровни” родители, съществуват множество начини да се освободите от деформиращото наследство за вина и съмненията в себе си. Многообразието от стратегии ще бъде обсъдено в хода на тази книга.Освен това искам от вас да се заредите с много оптимизъм. Не измамната надежда, че родителите ви ще се променят като по чудо, а реалистичната надежда, че сте способни да се освободите психически от могъщото и разрушително въздействие на своите родители. Вие просто трябва да намерите смелост и това зависи само от вас.

    Ще ви предложа поредица от стъпки, които ще ви помогнат да видите ясно това въздействие и след това да се справите с него, без значение дали понастоящем сте в конфликт с родителите си, дали отношенията ви с тях са цивилизовани, но престорени, не сте ги виждали от години и дори ако единият или двамата са починали!

    Колкото и да е странно, много хора все още се намират във властта на своите родители, независимо, че те неса вече между живите. Призраците, които ги преследват, не са реални в свръхестествения смисъл, но са съвсем реални от психологична гледна точка. Изискванията, очакванията и насадената вина тровят живота на детето, дълго след смъртта на родителя.

    Възможно е вече да сте осъзнали потребността да се освободите от влиянието на родителите си. Възможно е дори и да сте се конфронтирали с тях по този повод. Една моя пациентка обичаше да казва: „моите родители нямат власт над мен. Аз ги мразя…и те го знаят!” Но тя в крайна сметка осъзна, че раздухването на пламъците на гнева й също е форма на манипулация от страна на родителите й и че енергията, изисквана от този гняв, бива отнемана от други области на живота й. Конфронтацията е важен етап от прогонване на призраците от миналото и демоните на настоящето, но никога не бива да се стига до нея, ако сте завладян от гняв.

 

„Не е ли редно да нося отговорност за онова, което съм?”

 

Възможно е  сега да си мислите „Чакай малко, Сюзън. Почти всички книги и психолози твърдят, че не трябва да виниш никого заради собствените си проблеми.”

Глупости! Вашите родители носят отговорност за това, което са сторили.

Разбира се, вие отговаряте за живота си като възрастни, но този живот в голяма степен е формиран от преживявания, които не сте можели да контролирате. Истината е че:

  Вие не сте отговорни за онова, което ви е било причинено, когато сте били беззащитно дете!

 

Вие сте отговорни за предприемането на положителни стъпки, за да поправите настоящата ситуация!

 

 





Гласувай:
4



1. iliada - Интересни мисли
02.04.2010 16:53
в днешния тъжен ден ,може би навреме именно днес!:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: suzane
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 41310
Постинги: 10
Коментари: 11
Гласове: 86
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930